GÂNDIREA POZITIVĂ ÎN PROFESIE ȘI POLITICĂ
CONSTANTIN GUMANN
"GÂNDIREA POZITIVĂ ÎN PROFESIE ȘI POLITICĂ"
Editura Pim, Iași, 2018
Despre "gândirea pozitivă" ca și concept și implicare umană, au scris psihologi, sociologi, filosofi, amintind, între aceștia, pe D. Goleman, D. Carnegie, N. V. Peale, R. Anthony; N. Hill și mulți alții. Ce este gândirea pozitivă? Nu definim un concept - găsibil pe net -, dar consecințele unei atitudini pozitive s-ar putea eticheta în următoarea mentalitate, construită ca un sfat al psihologului W. James: "Mergi în viață cu o licărire în ochi, cu un zâmbet pe față și cu un scop măreț în inimă". Altfel spus, trăiește optimist, cu încredere în reușite și crede în succesul tău. Gândirea pozitivă este "aplicată" de C. Gumann, cf titlului, în profesie și politică, două angajări fundamentale ale omului.

Ce ne spune numele Constantin Gumann? Aflăm despre autor că este inginer, că s-a născut în Basarabia, a trăit în comunismul românesc, de unde "a evadat", în 1983, în Austria, țara în care acum locuiește și care i-a permis să-și asigure o viață tihnită, o activitate familială echilibrată și o implinire profesională creatoare. Este artist de artă plastică în metale. Toate acestea - ca experiență reușită de existență - sunt atribuitele înzestrării sale cu "gândire pozitivă", pe care, sub formă de sfaturi, o împărtășește celorlalți. Editând volumul sub egida Asociației Scriitorilor Români din Austria, credința autorului este că realizează o operă artistică, scriitoricească.
Ca să înțeleg eu însumi efectele gândirii atitudinale, imi permiteți să va atrag într-o narațiune, trimisă pe mess de o colegă din Chișinău: "Un om a naufragiat pe o insulă pustie. Fără speranța de a fi găsit, își încropește o colibă pentru un trai îndelungat în singurătate și începe că cutreiere mica întindere de pământ înconjurată de ape. La reîntoarcere, găsește coliba arsă, pierzând orice fel de speranță de noroc. Momentul de supărare și deznădeje i-a fost tulburat de un vapor care se îndrepta spre insulă.
- De unde a-ți stiut că mă aflu aici și am nevoie de asistență?
- Am văzut fum dens de la o colibă arzând."
Din perspectiva recomandărilor privind adoptarea unei gândiri optimiste/ pozitive, în orice eșec ori deznădeje sunt resurse nebănuite de putere, iar ecoul ar fi să nu-ți pleci privirea și comportamentul sub povara nenorocirii. Suferința trezește spiritul, iar neliniștea înnobilează sufletul. Vorba autorului: "Viața este simplă, oamenii sunt complicați!". Dar, ne întrebăm, împreună cu autorul, "De ce să gândim pozitiv?". Răspunde sfătos C. Gumann: "Gândirea pozitivă este o rețetă fabuloasă pentru creierul Dvs. ... care acum trebuie antrenat să devină creier optimist" ..., fiind capabil "să creeze starea de fericire". Se recurge la câteva exerciții practice, cum ar fi exersarea câtorva convingeri: "am problemele vieții mele în mâinile mele", "caută soluții nu vinovății", "tu devii o mare oportunitate de acțiune", pozitiviștii utilizează "conjuncția și, iar negativiștii pe dar", "bazați-vă pe forța sugestiei pozitive", evoluați de la "postura de ratat la cea de câștigător", "găsiți întotdeauna Strokes", adică impulsuri pozitive coagulate în zâmbet, suflet luminat și emanație de fericire. Considerațiile de mai sus, evident desenate în comportamente pozitive, derivă deopotrivă din capacitatea noastră de a gestiona atitudinea și gândirea negativă. Această modificare începe cu "schimbarea convorbirilor interioare", conform cărora temerile, neputința, depresia, furia și agresiunea pot fi înlocuite de antonimele acestor adjective substantivizate. Totul ține de un management al emotivității, de o gestionare, prin antrenament sistematic, a elementelor care ar destabiliza liniștea afectivă și ar induce un stres agresiv și periculos.
C. Gumann aduce în ecuația gândirii pozitive "Piramida trebuințelor" a lui A. Maslow, cu arhicunoscuta ierhizare a celor cinci nevoi/ trebuințe umane. Un manager responsabil ține cont de treptele asezonate ale trebuințelor, făcând ca subalternii să fie motivați pentru a deveni câștigători, așa cum a procedat inginerul-șef C. Gumann la concernul Penta din Berlin, aplicând tehnica "Afirmarea duce la confirmare".
Un capitol interesant se referă la "Aplicarea gândirii pozitive în politică", în care analizează problemele Uniunii europene, confruntată cu imigrația musulmanilor, a atentatelor, a diferențelor fundamentale dintre culturi etc. Opiniile din acest capitol au dreptul la remaniere, fiind nevoie de o decantare mult mai subtilă, developabilă în contexte tulburătoare, dar care puse sub lupa gândirii pozitive au șanse de bună coabitare.
Eseul despre "Gândirea pozitivă în profesie și în politică" sintetizează câteva probleme ale vieții contemporane, din unghiul de vedere al insului care și-a câștigat dreptul de sfătoșenie, ca urmare a unei experiențe reușite de viață cumpănită și vegheată de o înaltă înțelepciune. Cartea devine un ghid necesar pentru pesimiști, precum și un îndrumar pentru optimiști, adică pentru toți oamenii care caută să conștientizeze că fericirea sinelui ține de capacitatea fiecăruia și a grupului de a dori să fie pozitiv și să-și regăsească formula unei stări emoționale aureolată de virtuțile binelui, adevărului și frumosului. Cartea lui Constantin Guman se citește cu interes, cu implicare și cu efecte educative exemplare.
Prof. univ. dr. Anton ILICA